The Archimède project is located in the Bercy neighborhood, a district undergoing redevelopment that runs along railways leading to the Gare de Lyon.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

The strategy conceived for the project envisaged greater density along the railway that required only a section of the lot made available.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

The choice of a compact volume liberates the ground level and provides the neighbouring school and surrounding area with an unexpected green space, proof that density is not the enemy of open space.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

The volumes were developed through a process of adjustment to the urban context rather than a formalist or aesthetic approach, and the treatment of each façade derives directly from its orientation.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

Those most exposed to sunlight benefit from a crystalline double skin of vertically pleated printed glass slats which protect the bay windows.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

To the north, faceted metallic cladding reproduces the radiance and reflections of the glass and wraps the character of changeability and immateriality around the building. Source by Brenac & Gonzalez & Associés.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Site Plan
Archimède
Ground Floor Plan
Archimède
Level 02 /03 Floor Plan
Archimède
Level 04 /05 Floor Plan
Archimède
Level 06 /07 Floor Plan
Archimède
Sections
 

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/05/archimede-brenac-gonzalez-associes.html

Related articles

Ingénierie de l'enveloppe - végétalisation - bâtiment végétalisé - façade - système TRACER

L’ingénierie de l’enveloppe au service de la végétalisation // Le Moniteur

Presse - Feb 10, 2019

L’ingénierie de l’enveloppe au service de la végétalisation.

Complexe sportif - basket - Quai de la Moselle - Calais - Bureau Face B - VS-A

Quai de la Moselle - Bureau Face B // EXE

Presse - Jan 31, 2019

"A Calais, il s'agissait d'installer un terrain de basket - rectangulaire par définition -, dans une parcelle triangulaire, accusant un dénivelé de presque 3 mètres, sans jamais tourner le dos à personne."

Résidence pour chercheurs à la Cité Internationale Paris - BRUTHER - VS-A

ARSENAL TV / PARIS ARCHITECTURES #66 RÉSIDENCE POUR CHERCHEURS, JULIE-VICTOIRE-DAUBIÉ PARIS 14

Presse - Jan 31, 2019

" Située en bordure sud du majestueux parc de la Cité Universitaire, la Maison Julie-Victoire Daubié (accueillant une résidence pour jeunes chercheurs) a le privilège d’enrichir l’une des plus belles collections d’architecture moderne de la capitale."