Quai Branly

Architect : Jean NOUVEL

« La volonté du maître d’ouvrage est de profiter de la réhabilitation pour améliorer la performance thermique de ce mur ainsi que d’optimiser les consommations d’eau qu’il engendre. » Camille BENOIT Ingénieur Architecte

Project details

  • Reference : 2016-1996
  • Project manager(s) : Thomas DUMEIGE
  • Previous project manager(s) : Camille BENOIT
  • Client : Musée du Quai Branly
  • Budget total : 605 000€
  • Programme : Museum / Cultural center
  • Work : Rehabilitation

We were solicited as part of a technical project management mission for the renovation of the plant wall of the Pier Branly. In co-contract with Bee Landscapes and Agua, we ensure a complete mission of the study at the reception. Following disorders linked to the implementation and maintenance of plants, the entire structural and insulation complex of the plant wall is rethought. The will of the client is to take advantage of the rehabilitation to improve the thermal performance of this wall as well as to optimize the water consumption it generates. Different plant wall systems have been studied: a system of substrate or PVC with felt. Patrick Blanc took over the design of the new plantations of the wall.